3 Boyutlu Bere Yapımı:
Gerekli olan malzemeler:
- 3 mm tığ,
- 3 adet yumak (buradaki örnekte kahverengi, sarı ve kırmızı renkte yumak tercih edilmiştir)
- Makas
- Etamin iğnesi
Berenin yapımına lastik kısmından başlanır.
Lastik kısmı: Kahverengi ip sol eldeki işaret parmağına dolanır. Tığ sağ ele alınır. İlmek alınarak tığ ilmeğin arasından geçirilir. 120 zincir çekilir. Çekilen zincir sayısı üçün katları şeklinde olmalıdır (90,93,…,117, 120 zincir şeklinde).
İlk çekilen zincire batılır ve ilmek alınarak bir kerede çekilir. Bu şekilde iki uç birleştirilir.3 zincir çekilir ve her bir zincir boşluğuna 1 adet 2li trabzan yapılır. Sıra sonunda ilmek almadan ilk çekilen zincirlerin en üstteki zincir boşluğuna batılır ve ilmek alınarak bir kerede çekilip uçlar birleştirilir.
3 zincir çekilir ve alt sıradaki trabzanların üzerine üç önden 2li trabzan üç arkadan 2li trabzan sırasıyla sıra bitene kadar tekrarlanarak örülür. Toplam 5 sıra bu şekilde örülür ve lastik kısmı tamamlanır.
1. Sıra: 3 zincir çekilir ve üçüncü zincir boşluğuna 2li trabzan yapılır. 2 zincir çekilir ve yine aynı boşluğa bir 2li trabzan daha örülür. Üçüncü zincir boşluğuna 2li trabzan yapılır, 2 zincir çekilir ve aynı boşluğa bir 2li trabzan daha yapılarak diğer üçüncü zincir boşluğuna geçilir ve aynı işlem bütün sıra bitene kadar tekrarlanır. Sıranın sonunda iki zincir sık iğne ile sıranın başına bağlanır.
2. Sıra: Sık iğne ile bir sonraki motifin ortasına geçilir. 3 zincir çekilir. 1 trabzan yapılır (3 zincirle birlikte toplamda 2 trabzan olur). 2 zincir çekilir ve yine aynı boşluğa 2 trabzan daha yapılır ve alttaki V nin sol taraftaki bacağına önden trabzan yapılır. Sonraki boşluğun önce sağ bacağına önden trabzan, sonra boşluğuna 2 tane normal trabzan ve soldaki bacağına yine önden trabzan yapılır ve bu işlem sıra sonuna kadar sırasıyla bütün V lere uygulanır.
3. Sıra: İp değiştirilir ve kırmızı ipe geçilir. Kırmızı ipe 1. Sırada ki gibi örülür. 1. sıradan farklı olarak 3 zincir boşluğu sayıp batmak yerine batmak için önceki sırada örülen üçgenlerin boşlukları kullanılır.
4. Sıra: 2. Sıra gibi örülür.
5. Sıra: İp değiştirilir ve kahverengi ipe geçilir. 3. Sıra gibi örülür.
6. Sıra: 2. Sıra gibi örülür.
7. Sıra: İp değiştirilir ve sarı ipe geçilir. 3. Sıra gibi örülür.
8. Sıra: 2. Sıra gibi örülür.
9. Sıra: İp değiştirilir ve kırmızı ipe geçilir. 3. Sıra gibi örülür.
10. Sıra: 2. Sıra gibi örülür.
11. Sıra: İp değiştirilir ve kahve rengi ipe geçilir. 3. Sıra gibi örülür.
12. Sıra: 2. Sıra gibi örülür.
13. Sıra: İp değiştirilir ve sarı ipe geçilir. Daraltma işlemine bu sırada başlanır. 5 zincir çekilir ilmek alınarak aynı boşluğa 2li trabzan yapılır. İlmek alınır sonraki boşluğa 2li trabzan yapılırken son ilmek çekilmez ve bir ilmek daha alınarak bir sonraki boşluğa 2li trabzan yapılırken son ilmekler tığda bırakılır toplam 3 ilmek olunca 1 ilmek alınır ve hepsi birden çekilir. Bu şekilde daraltma işlemi gerçekleşir. 2 zincir çekilir ve sonra aynı boşluğa 2li trabzan yapılır. Sonraki iki boşlukta yine daraltma işlemi uygulanır. Bu şekilde sıra tamamlanır.
14. Sıra: 2. Sıra gibi örülür.
15. Sıra: İp değiştirilir ve kırmızı ipe geçilir. Daraltma işlemine devam edilir. 13. Sıra gibi örülür.
16. Sıra: 2. Sıra gibi örülür.
17. Sıra: İp değiştirilir ve kahverengi ipe geçilir. Daraltma işlemine devam edilir. 2 zincir çekilir. İlmek alınır bir sonraki boşluğa batılır ve ilk ilmek çekilir. İkinci ilmek tığın üzerinde bırakılır. Yine ilmek alınır ve bir sonraki boşluğa batılır ve ilk ilmek çekilir. Tığın üzerinde 3 ilmek olunca ilmek alınır ve tığın üzerindeki 3 ilmek bir kerede çekilir. Sonraki boşluklarda da ikişer ikişer daraltma işlemine devam edilir.
İp uzun bırakılıp kesilir, etamin iğnesine geçirilir ve her bir zincir boşluğuna birer kere batılır ve sıranın sonunda ip sıkıca çekilir ve birkaç kere tepe kısım karşılıklı dikilip ip kesilir ve berenin içine saklanır.
Tığ Mucizesi YouTube kanalımızda bu ve diğer modellerimizin detaylı videolu anlatımlarını bulabilirsiniz.