Solucan Bere Yapımı:
Gerekli olan malzemeler:
- 4,5 mm ve 6 mm kalınlığında tığ,
- 2 adet yumak (buradaki örnekte sarı ve pembe renkte yumak tercih edilmiştir)
- Makas
- Etamin iğnesi
- Örülen sırayı işaretlemek için kilitli iğne
Berenin yapımına lastik kısmından başlanır.
Lastik kısmı: Sarı ip sol eldeki işaret parmağına dolanır. 6 mm tığ sağ ele alınır. İlmek alınarak tığ ilmeğin arasından geçirilir. 9 zincir çekilir.
Zincirlerin arkasındaki ilmekler kullanılarak ikinci zincir boşluğundan başlanarak her birine tek ilmekle sık iğne örülür. Toplam sık iğne sayısı sekizdir. 1 zincir çekilir ve motifin arkası çevrilir. Her bir zincir boşluğunun üstteki yanağı kullanılarak sıra boyunca tek ilmekli sık iğneler örülür. Sıra sonunda tekrar zincir çekilir ve örülen kısmın arkası çevrilir ve yine zincirlerin üst taraftaki yanakları kullanılarak tek ilmekli sık iğneler örülür. 2 sıradan bir zincirli dilim oluşturulur. Bu dilimler 48 adet olunca lastik kısmı tamamlanmış olur.
Lastik kısmın iki kenarı bir araya getirilir, 1 zincir çekilir ve her zincir boşluğuna bir adet olacak şekilde toplam 8 sık iğne ile iki uç birbirine birleştirilir. Kenarlar birleştirilirken öndeki kenarın zincirlerinin iki yanağı arkada kalan kısmın zincirlerinin arkadaki yanağı kullanılır. Birleştirilen kısım iç tarafta kalacak şekilde lastik ters düz edilir.
1. Sıra:. 48 adet oluşturulan zincir dilimlerinin en üstteki zincirlerinin boşluklarına bir de aradaki kısımlara birer tane olacak şekilde toplam 96 adet sık iğne şeklinde örülür. Yani her bir boşluğa bir kere batılır ve bir ilmek alınarak bir kere de çekilir.
2. Sıra: Renk değiştirilir ve pembe renge geçilir. Pembe iple örülen kısımlarda 6 mm tığ kullanılır. Önceki sırada zincir boşluklarının sadece öndeki yanaklarına batılır ve tek ilmek alınır ve bir kerede çekilir. Bütün sıra bu şekilde tamamlanır.
3. Sıra-5. Sıra: ip tığın ön kısmına alınır ve bu sırada sadece alttaki zincir kısmın arka yanakları kullanılarak sık iğneler örülür ama ilmek alınırken ip hep öne getirilir. 3 sıra bu şekilde örülür. Örgünün detayını videoda bulabilirsiniz.
6. Sıra: Normal sık iğne gibi örülür ama alınan ilmek her defasında bir kerede çekilir.
7. Sıra: İp ve tığ değiştirilir. 4,5 mm tığ kullanılır.3 zincir çekilir ve alt sıradaki zincir kısımların üst yanaklarına batılarak sıra boyunca 2li trabzan örülür.
Pembe halkadan toplam 7 adet olana kadar bütün sıralar 2. adımdan başlanarak tekrarlanarak örülür.
2. Pembe Halka: 8. Sıra: 2. Sıra gibi örülür. 9. Sıra-11. Sıra: 3. Sıra gibi örülür. 1
12. Sıra: 6. Sıra gibi örülür.
3. Pembe Halka: 13. Sıra: 2. Sıra gibi örülür. 14. Sıra-16. Sıra: 3. Sıra gibi örülür.
17. Sıra: 6. Sıra gibi örülür.
4. Pembe Halka: 18. Sıra: 2. Sıra gibi örülür. 19. Sıra-21. Sıra: 3. Sıra gibi örülür.
22. Sıra: 6. Sıra gibi örülür.
5. Pembe Halka: 23. Sıra: 2. Sıra gibi örülür. 24. Sıra-26. Sıra: 3. Sıra gibi örülür.
27. Sıra: 6. Sıra gibi örülür.
6. Pembe Halka: 28. Sıra: 2. Sıra gibi örülür. 29. Sıra-31. Sıra: 3. Sıra gibi örülür.
32. Sıra: 6. Sıra gibi örülür.
7. Pembe Halka: 33. Sıra: 2. Sıra gibi örülür. 34. Sıra-36. Sıra: 3. Sıra gibi örülür.
37. Sıra: Daraltma işlemi bu sırada başlar ve hep sarı iple örülen kısımlarda devam eder. 2 zincir çekilir ve ilmek alınır 2li trabzanın birinci ilmeği çekilir. İkinci ilmek tığda kalır. Tekrar ilmek alınır ve sonraki zincir boşluğuna batılır ve tığda 3 ilmek olunca ilmek alınır ve bir kerede bütün ilmeklerden geçirilir ve ilmek sayısı bire düşürülür. Bütün sıra boyunca daraltma işlemine devam edilir.
8. Pembe Halka: 38. Sıra: 2. Sıra gibi örülür. 39. Sıra-41. Sıra: 3. Sıra gibi örülür.
42. Sıra: 37. Sıra gibi daraltmalı örülür.
İp biraz uzun bırakılarak kesilir ve etamin iğnesi yardımıyla berenin tepesi kısmı dikilerek kapatılır.
Tığ Mucizesi YouTube kanalımızda bu ve diğer modellerimizin detaylı videolu anlatımlarını bulabilirsiniz.