Tuğlalı Bere Yapımı:
Gerekli olan malzemeler:
- 3 mm tığ,
- 3 adet yumak (buradaki örnekte koyu ve açık yeşil ve yavruağzı renkte yumak tercih edilmiştir)
- Makas
- Etamin iğnesi
Berenin yapımına lastik kısmından başlanır.
Lastik kısmı: Koyu yeşil ip sol eldeki işaret parmağına dolanır. Tığ sağ ele alınır. İlmek alınarak tığ ilmeğin arasından geçirilir. 120 zincir çekilir. Çekilen zincir sayısı sekizin katları şeklinde olmalıdır (80,88,…,112, 120 zincir şeklinde).
İlk zincire batılır ve ilmek alınarak çekilir. Bu şekilde iki uç birleştirilir.3 zincir çekilir ve her bir zincir boşluğuna 1 adet 2li trabzan yapılır. Sıra sonunda ilmek almadan ilk çekilen zincirlerin en üstteki zincir boşluğuna batılır ve ilmek alınarak bir kerede çekilip uçlar birleştirilir.
2 zincir çekilir ve alt sıradaki trabzanların üzerine iki alttan trabzan iki üstten trabzan sırasıyla sıra bitene kadar tekrarlanarak örülür. Toplam 5 sıra bu şekilde örülür ve lastik kısmı tamamlanır.
1. Sıra: 3 zincir çekilir ve dördüncü zincir boşluğuna sık iğne ile bağlanır. Bu işlem bütün sıra bitene kadar tekrarlanır.
2. Sıra: Renk değiştirilir. Bir zincir çekilir ve 3 zincirli kısma sık iğne ile geçilir. 3 zincir çekilir. 4 adet 2li trabzan yapılır (toplamda ilk zincirlerle birlikte 4 trabzan olacak). Her 3lü zincir boşluğuna 4 adet 2li trabzan yapılır.
3. Sıra: 3 zincir çekilir. Sekiz trabzanın üzerine arkadan 2li trabzan yapılır ama son ilmekleri tığın üzerinde bırakılır. Tığın üzerinde dokuz ilmek olunca ilmek alınır ve bütün ilmekler bir kerede çekilir. Arkasından 3 zincir çekilir ve sık iğne ile sekiz trabzandan sonra gelen boşluğa bağlanır. Sekizer trabzan kullanılarak bütün sıra bu şekilde örülür. Sekiz trabzanın toplanması sırasında ilk başta ve en sonda içer zincir çekilir. En sonda çekilen zincirler sık iğne ile sekiz trabzandan sonra gelen boşluğa bağlanır.
4. Sıra: Renk değiştirilir ve 2. Sıra gibi örülür.
5. Sıra: 3 zincir çekilir ve 4 trabzandan sonra gelen boşluğa sık iğne ile bağlanır ve sonrası 3. Sıra gibi örülür.
6. Sıra: Renk değiştirilir ve 4. Sıra gibi örülür.
7. Sıra: 5. Sıra gibi örülür.
8. Sıra: Renk değiştirilir ve 4. Sıra gibi örülür.
9. Sıra: 5. Sıra gibi örülür.
10. Sıra: Renk değiştirilir ve 4. Sıra gibi örülür.
11. Sıra: 5. Sıra gibi örülür.
12. Sıra: Daraltma bu sırada başlar. Renk değiştirilir ve 4. Sıra gibi örülür. Aralarındaki tek fark 4 trabzan yerine zincir boşluklarına 3 trabzan yapılır.
13. Sıra: 5. Sıra gibi örülür. 8 trabzanda bir yapılan toparlama işlemi bu sırada 6 trabzanda bir yapılır.
14. Sıra: Daraltma bu sırada devam eder. Renk değiştirilir ve 4. Sıra gibi örülür. Aralarındaki tek fark 4 trabzan yerine zincir boşluklarına 2 trabzan yapılır.
15. Sıra: 5. Sıra gibi örülür. 8 trabzanda bir yapılan toparlama işlemi bu sırada 4 trabzanda bir yapılır.
16. Sıra: Daraltma bu sırada devam eder. Trabzan gruplarının arasında kalan ikişer zincir boşluğuna birer trabzan yapılır ama bu trabzanların son ilmekleri bir arada çekilerek ilmek sayısında azaltma yapılır.
17. Sıra: Her ikişer 2li trabzanın arkası bir arada kullanılarak bir tane arkadan 2li trabzan örülür. Bu sırada bir önceki trabzan sayısı bu sayede yarıya düşürülmüş olur. Sıra bitirildikten sonra ip biraz uzun bırakılıp kesilir ve etamin iğnesi kullanılarak tepe kısım kapatılır.
Bere ters tarafından örüldüğü için diğer tarafı çevrilir ve artan ipler tığ ya da etamin iğnesi yardımıyla berenin içinde saklanır.
Tığ Mucizesi YouTube kanalımızda bu ve diğer modellerimizin detaylı videolu anlatımlarını bulabilirsiniz.