Dört Renkli Bere Yapımı:
Gerekli olan malzemeler:
- 3,5 ve 4 mm tığ,
- Bu tığlara uygun kalınlıkta 4 adet yumak (buradaki örnekte gri, kırmızı, beyaz ve siyah renkte yumak tercih edilmiştir)
- Makas
- Etamin iğnesi
Berenin yapımına lastik kısmından başlanır.
Lastik kısmı: Siyah ip sol eldeki işaret parmağına dolanır. 3,5 mm kalınlıktaki tığ sağ ele alınır. İlmek alınarak tığ ilmeğin arasından geçirilir. 13 zincir çekilir. İlmek almadan tığa yakın olan ikinci zincir boşluğuna batılır, ilmek alınarak çekilir ve bu şekilde zincir boşluğuna sık iğne örülmüş olur. Aynı işlem bütün zincir boşlukları doluncaya kadar tekrarlanır. Toplamda 12 sık iğne örülür. 1 zincir çekilir ve motifin arkası çevrilir. Sık iğneler zincir boşluklarının üst tarafta kalan yanağın içine batılarak örülür. Her iki sırada bir ipin rengi değiştirilir ve lastik kısmı istenilen uzunluğa geldiğinde iki uç sık iğnelerle birleştirilir.
1. Sıra: Lastiğin ön tarafı çevrilir. Lastik kısmı bitirdikten sonra 4 mm tığ kullanılır. Gri ip sık iğne ile aynı renkli deliklerin ikincisine (büyük olan deliğe) bağlanır. 2 zincir çekilir. İlmek alınarak bir sonraki rengin büyük deliğine 1li trabzan yapılır (ilmek bir kerede çekilir). Sıradaki büyük deliğe 1li trabzan yapılır ve 1 zincir çekilir ve sıra bitene kadar aynı örgü tekrarlanır. Sıranın sonunda bir zincirden sonra ilk örülen ilk iki zincirin ikincisine batılır tek ilmek alınıp bir kere de çekilir
2. Sıra: İp değiştirilir ve sık iğne ile herhangi örülen 1 zincirlik kısmın üzerine sık iğne ile bağlanır ve 2 zincir çekilir. İlmek alınır ve zincirlerin üzerine 1li zincir örülür. Her bir örülen 1li trabzanın arasına 1 zincir çekilir. Sıranın sonunda bir zincirden sonra ilk örülen ilk iki zincirin ikincisine batılır tek ilmek alınıp bir kere de çekilir.
3.Sıra-12. Sıra: İp her sırada değiştirilir ve 2. Adımda örüldüğü gibi aynı sırayla örülür.
13. Sıra-16. Sıra: Daraltma işlemine başlanır. 3 adet 1li trabzan+1 zincirden sonra zincir çekilmeden bir sonraki zincirin üzerine 1li trabzan yapılır.
17. Sıra-20.Sıra: 4 Sıra boyunca bütün boşluklara 1li trabzan örülür (aralarda zincir çekilmez). Her sırada renk değiştirilir.
21. Sıra:1 zincir çekilir. İlmek alınır 1li trabzan yapılırken son ilmek çekilmez, tekrar ilmek alınır ve sonraki zincir boşluğuna batılır ve 3 ilmek olduktan sonra ilmek alınır ve üç ilmek bir arada çekilir.
22. Sıra: Alt sırada zincir çekilen yerlerin üzerlerine sadece 1li trabzanlar örülür.
23. Sıra:21. Sıra gibi örülür.
24. Sıra: 22. Sıra gibi örülür.
25. Sıra: İlmek alınır 1li trabzan yapılırken son ilmek çekilmez, tekrar ilmek alınır ve sonraki zincir boşluğuna batılır ve 3 ilmek olduktan sonra ilmek alınır ve üç ilmek bir arada çekilir.
İp uzun bırakılıp kesilir, etamin iğnesine geçirilir ve her bir zincir boşluğuna birer kere batılır ve sıranın sonunda ip sıkıca çekilir ve birkaç kere tepe kısım karşılıklı dikilip ip kesilir ve berenin içine saklanır.
Tığ Mucizesi YouTube kanalımızda bu ve diğer modellerimizin detaylı videolu anlatımlarını bulabilirsiniz.