İki Renkli Kolay Bere Yapımı:
Gerekli olan malzemeler:
- 5,5 mm tığ,
- 2 adet yumak (buradaki örnekte bordo ve mavi renkte yumak tercih edilmiştir)
- Makas
- Etamin iğnesi
Berenin yapımına lastik kısmından başlanır.
Lastik kısmı: Mavi ip sol eldeki işaret parmağına dolanır. Tığ sağ ele alınır. İlmek alınarak tığ ilmeğin arasından geçirilir. 9 zincir çekilir.
Tığın içinde bulunduğu boşluktan başlanarak 3 zincir boşluğu sayılır ve ilmek alınarak üçüncü zincir boşluğundan başlanarak zincirlerin arkalarındaki tümsekler kullanılarak sıranın sonuna kadar 2li trabzan örülür. 1 sıra dilime toplamda 7 trabzan örülür.
Sıra sonunda 2 zincir çekilir ve örülen kısmın arkası çevrilir ve zincirlerin üst taraftaki yanakları kullanılarak ilmek alınarak 2li trabzan örülür. Bu işlem dilim sayısı 40 adet oluncaya kadar devam eder. Dilim sayısı 40 olunca lastik kısmı tamamlanmış olur.
Lastiğin 2 ucu videoda anlatıldığı gibi birleştirilir.
1. Sıra: 1 zincir çekilir ve her bir zincir boşluğuna birer adet sık iğne yapılır. Sıranın sonunda toplam 40 sık iğne örülürmüş olur. Sıranın sonunda ilk çekilen zincir boşluğuna batılır ve tek ilmek alınarak bir kerede çekilir.
2. Sıra: 1 sonraki zincir boşluğuna batılır ve tek ilmek alınarak bir kerede çekilir. 2 zincir çekilir. İlmek alınır ve aynı zincir boşluğuna yarım 3 adet yarım 2li trabzan yapılır (ilk çekilen zincirler sayılmaz) ve her trabzan yapımıyla birer ilmek tığda bırakılır, en son tığdaki ilmek sayısı 4 olunca hepsi birden çekilir. 2 zincir çekilir bir zincir boşluğu atlanır ve sonraki trabzana yine 3 adet yarım trabzan yapılıp en son 4 ilmek birden bir ilmekle toplanır ve tekrar 2 zincir çekilir. Bu işlemler sıranın sonuna kadar sırasıyla tekrarlanır. Sıranın sonunda ilmek almadan 2li zincir boşluğuna bayılır ve ilmek alınarak bir kerede çekilir ve bu şekilde sıranın sonu tamamlanmış olur.
3. Sıra: İp değiştirilir (bordo ip kullanılır). 2 zincir çekilir alt sırada bulunan 2 zincirden oluşan boşlukların üzerine 3 adet yarım trabzandan oluşan trabzan grupları yapılır ve her 3yarım trabzandan sonra ilmek alınıp önce sıradaki gibi trabzanların tepe kısımları birleştirilir. Trabzan gruplarının arasında 2 şer zincir çekilir. Sıranın sonunda ilmek almadan 2li zincir boşluğuna bayılır ve ilmek alınarak bir kerede çekilir ve bu şekilde sıranın sonu tamamlanmış olur.
4.-5. Sıra: İp değiştirilir (mavi ip kullanılır). 3. Sıra gibi örülür.
6. Sıra: İp değiştirilir (bordo ip kullanılır). 3. Sıra gibi örülür.
7. Sıra: İp değiştirilir (mavi ip kullanılır). 3. Sıra gibi örülür.
8. Sıra: Daraltma işlemine bu sırada başlanır. İlk üç boşluktaki trabzan grupları 3. Sıradaki gibi örülür. Sonraki 2 boşluktaki toplam 6 yarım trabzan bir ilmekle birlikte toplanır. Bu sıra bu şekilde üç boşluk üst sıradaki gibi sonra gelen iki boşluk da hep beraber toplanarak (7 ilmek bir kerede çekilerek) örülür.
9. Sıra: İp değiştirilir (bordo ip kullanılır). Bu sefer ilk 2 boşluktaki trabzan grupları 3. Sıradaki gibi örülür. Sonraki 2 boşluktaki toplam 6 yarım trabzan bir ilmekle birlikte toplanır. Bu sıra bu şekilde iki boşluk üçüncü sıradaki gibi sonra gelen iki boşluk da hep beraber toplanarak (7 ilmek bir kerede çekilerek) örülür.
10. Sıra: İp değiştirilir (mavi ip kullanılır). Bu sırada ise bir boşluğa normal yaptığımız gibi sonra gelen iki boşlukta birlikte daraltmalı yarım trabzanlarla örülür.
11. Sıra: Bu sırada ise her seferinde iki boşluk birlikte daraltmalı yarım trabzanlarla örülür. Sıra bitiminde iki uç birleştirilir ve ip uzun bırakılarak kesilir.
Berenin tepesi etamin iğnesiyle ip her bir zincir boşluğundan aynı yönde geçirilerek ip ortadan berenin içine doğru sıkıca çekilir ve tepenin kapanması sağlanır. İpi sökülmemesi için etamin iğnesiyle içerden berenin tepesi karşılıklı birkaç kere dikilir ve ip berenin içinde saklanarak fazlası kesilir.
Tığ Mucizesi YouTube kanalımızda bu ve diğer modellerimizin detaylı videolu anlatımlarını bulabilirsiniz.