Yapılışı:
Gelincik motifli yazma kenarı yapmak için gerekli olan malzemeler:
- Yazma (çember)
- 14 numara tığ (0,75mm)
- Çakmak
- Makas
- Sarı, siyah, kırmızı ve yeşil renkte naylon ip
- Yeşil renkteki ip sol eldeki işaret parmağına dolanır. Tığ sağ ele alınır. İlmek alınarak tığ ilmeğin arasından geçirilir. İlmek almadan yazmanın kenarına batılır ve ilmek alınarak çekilir. 3 zincir çekilir ve yazmanın kenarında gergin tutularak sıkı iğne ile yazmaya bağlanır. 3 zincir ve 1 sık iğne yazmanın bütün kenarları dolana kadar sırasıyla tekrarlanır.
- Sarı renkteki ip sol eldeki işaret parmağına dolanır. Tığ sağ ele alınır. İlmek alınarak tığ ilmeğin arasından geçirilir. 6 zincir çekilir ve sık iğne ile iki uç birbirine bağlanıp küçük bir halka oluşturulur.
- 4 kere 3 zincir çekilir ve sık iğne ile ortadaki halkaya bağlanır. Birkaç zincir çekilerek ip kesilir ve ucu yakılarak motifin arkasına bastırılır.
- Siyah renkteki ip sol eldeki işaret parmağına dolanır. Tığ sağ ele alınır. İlmek alınarak tığ ilmeğin arasından geçirilir.2-3 zincir çekilir. İlmek alınarak 3lü trabzan yapılır, tekrar 2-3 zincir çekilerek aynı 3 zincirlik yere sık iğne ile bağlanır.
- Bir sonraki 3 zincirlik boşluğa sık iğne ile geçilir ve dördüncü aşamadaki işlemler bütün 3 zincirlik boşluklar doldurulana kadar tekrarlanır. Son bir sık iğne de ilk başlanılan yere yapılır. (Toplamda 4 siyah kısım örülmüş olacak.)
- Daha sonra 6 zincir çekilir ve sık iğne ile ilk siyah kısmın bittiği yere bağlanır. Diğer siyah kısımlar için de aynı şekilde 6 zincir çekilir ve siyah kısımların bittiği yerlere sık iğne ile bağlanır. Birkaç zincir çekilerek ip kesilir ve ucu yakılarak motifin arkasına bastırılır.
- Kırmızı renkteki ip sol eldeki işaret parmağına dolanır. Tığ sağ ele alınır. İlmek alınarak tığ ilmeğin arasından geçirilir. İp sık iğne ile 6 zincirlik kısımlardan bir tanesine tutturulur.
- 4 zincir çekilir, her seferinde iki ilmek alınarak 18 adet 4lü trabzan yapılır. 4 zincir çekilir ve sık iğne ile aynı 6 zincirlik kısma bağlanır.
- Bir sonraki yaprak kısmına sık iğne ile geçilir ve sekizinci aşamadaki işlemler her yaprak boşluğu için tekrarlanır. Son yaprak da bittikten sonra son bir sık iğne de ilk başlanılan yere yapılır.
- Yeşil renkteki ip sol eldeki işaret parmağına dolanır. Tığ sağ ele alınır. İlmek alınarak tığ ilmeğin arasından geçirilir. Sık iğne ile yazmadaki tığ batısına bağlanır. 20 zincir çekilir ve 4. Tığ batısına sıkı iğne ile bağlanır.
- 4 zincir çekilir. 2 ilmek alınarak 3 kerede çekilir, tığın üzerinde 2 ilmek oluşur. Tekrar 2 ilmek alınır ve 3 kerede çekilir. Tığın üzerinde 3 ilmek oluşur aynı işlem bir kere daha tekrarlanır. Tığın üzerinde 4 ilmek oluşturulur.
- Sonra bir ilmek alınır ve 4 ilmek birden çekilir.5 zincir çekilir ve oluşturulan yaprağın (ya da tomurcuğun) Son trabzanına 4 adet sık iğne yapılır. Son bir sık iğne de trabzanların dibindeki boşluğa yapılır. Sonra tekrar 20 zincir çekilir ve bir sonraki motife geçilir. 10. Adımın sonundaki işlemlerden başlanarak aşamalar yazmanın bütün kenarları dolana kadar tekrarlanır.
- Gövde kısımları daha güzel dursun diye 20 zincirli olan kısımlara 20 adet sık iğne örülür. Tomurcuk kısmından diğer zincir kısma geçmek için motifin arkasından 2 zincir çekilir.
- Çiçek motifleri zincir kısımların yazmaya bağlandığı yere yakın bir yere sık iğne ile birkaç kere bağlanır. Ortadaki tomurcuk kısma dilerseniz kırmızı ip kullanarak 4 adet 6 zincirden oluşan pipirikler yapabilirsiniz. Bu şekilde yeşil kısmın çiçeklerin yanında çok kısa kalmasını önlemiş olursunuz.
Tığ Mucizesi YouTube kanalımızda bu ve diğer modellerimizin detaylı videolu anlatımlarını bulabilirsiniz.