Yapılışı:
Konan kelebekler motifli yazma kenarı yapmak için gerekli olan malzemeler:
- Yazma (çember)
- 14 numara tığ (0.75mm)
- Çakmak
- Makas
- 6 adet değişik renkte naylon ip (Buradaki örnekte en alt kısım yeşil renkte, kelebeklerin gövdesi kahverengi, kanatları pembe, eflatun ve beyaz renkte, çiçekler ise sarı renkte ip) kullanılarak örülmüştür.
- En alt sıradaki kutucukların yapılması için yeşil renkteki ip sol eldeki işaret parmağına dolanır. Tığ sağ ele alınır. İlmek alınarak tığ ilmeğin arasından geçirilir. İp sık iğne ile yazmanın kenarına bağlandıktan sonra 5 zincir çekilir.
- İlmek alınarak belli bir mesafede 3lü trabzan örülür.
- 3 zincir çekilir.
- İlmek alınarak yine 3lü trabzan örülür. Yazmanın bütün kenarları dolana kadar sırasıyla 3 zincir ve bir 3lü trabzan örülür.
- Kelebeklerin gövdesi ve kısa kenarların yapılışı: Kahverengi ip sol eldeki işaret parmağına dolanır. Tığ sağ ele alınır. İlmek alınarak tığ ilmeğin arasından geçirilir. Yeşil trabzanların bir tanesinin tepesine ilmek almadan batılır ve ilmek alınarak çekilir.
- 1 zincir çekilir ve 1 örümcek örülür.
- 2 ilmek alınarak bir kutu atlanır ve sonra gelen kutunun 3 zincirlik kısmına 4lü trabzan örülür.
- 5 zincir çekilir.
- Zincirler sık iğne ile örülen trabzana bağlanır.
- Trabzanın üzerine 6 adet sık iğne örülür.
- Son bir sık iğne de aşağıdaki yeşil kısma yapılır. Motifin arkası çevrilir ve 2 ilmek alınarak en üstteki sık iğne olan kısmın boşluğuna batılarak 4lü trabzan yapılır.
- 4 zincir çekilir ve sırada gelen kutunun trabzanın tepesine sık iğne ile bağlanır.
- 3 zincir çekilir ve sırada gelen kutunun trabzanın tepesine sık iğne ile bağlanır.
- 1 zincir çekilir, 1 örümcek örülür, 5 zincir çekilir ve zincirlerin iki ucu sık iğne ile birbirine bağlanır.
- Tekrar 1 zincir çekilir ve örümcek örülür ve sık iğne ile ikinci trabzanın tepesine bağlanır.
- Bu sıra altıncı adımdan başlayarak sırasıyla tekrarlanarak yazmanın bütün kenarları dolana kadar örülür.
- Kelebeğin kanatlarını yapmak için pembe (veya eflatun) renkteki ip sol eldeki işaret parmağına dolanır. Tığ sağ ele alınır. İlmek alınarak tığ ilmeğin arasından geçirilir. Kelebeğin gövdesini oluşturan ikinci 4lü trabzanın üzerine sık iğne ile ip bağlanır ve 5 zincir çekilir.
- İp tığa 3 kere dolandıktan sonra aynı trabzan boşluğuna 5li trabzan yapılır.
- 5 zincir çekilir ve son yapılan 5 lü trabzanın arasına sık iğne ile bağlanır. Toplamda 6 adet trabzan ve 5 adet 5 zincirli pipirik olarak şekilde aşamalar tekrarlanarak örülür.
- 5 zincir çekilir ve sık iğne ile kahverengi trabzana bağlanır.
- Alt taraftaki kanat için 3 zincir çekilir.
- Bir ilmek alınarak 3lü trabzan örülür. Sonra 5 zincirli pipirik yapılır.
- 2 kere daha 3lü trabzan ve 5 zincirli pipirik örüldükten sonra 3 zincir çekilerek kahve rengi trabzana sık iğne ile bağlanır.
- Çiçek kısmını örmek için sık iğne ile sarı ip kahverengi iple örülen 5 zincirli halkaların içine sık iğne ile bağlanır ve 5 adet 5 zincirden oluşan pipirikler örülür.
- Kelebeklerin etrafındaki beyaz çerçeveyi yapmak için beyaz renkteki ip sık iğne ile kanatların örülmeye başlandığı 4lü trabzanın üzerine bağlanır.
- İlk pembe trabzanın üzeri 5 adet sık iğne ile doldurulur.
- İlk pipiriğin üzeri iki sık iğne yapılır, iki zincir çekilerek yandaki pipiriğe sık iğne il bağlanır. En sondaki pipiriğe kadar 2 zincir 1 sık iğne şeklinde örülür. Son pipiriğin içine 3 sık iğne yapılır.
- Son uzun trabzana 6 adet sık iğne yapılır ve sık iğne ile kısa kanata geçilir. İlk 3lü trabzana 3 sık iğne, ilk pipiriğe 2 sık iğne daha sonra pipirikler arası ikişer zincir ve pipiriklerin üzerine birer sık iğne yapılır. Son pipiriğe 3sık iğne yapılır ve son trabzanın üzerine 3 sık iğne yapılır. En son bir sık iğne de kanatların bağlandığı kahverengi trabzan üzerine örülür ve kanatların etrafındaki beyaz çerçeve tamamlanır.
Tığ Mucizesi YouTube kanalımızda bu ve diğer modellerimizin detaylı videolu anlatımlarını bulabilirsiniz.