Bere Örnekleri

Çilekli Bere




Çilekli Bere Yapımı:

Gerekli olan malzemeler:

  • 5 mm tığ,
  • 1 adet yumak (buradaki örnekte pembe renkte yumak tercih edilmiştir)
  • Makas
  • Etamin iğnesi

Berenin yapımına tepeye yakın kısımdan başlanır.

İp sol eldeki işaret parmağına dolanır. Tığ sağ ele alınır. İlmek alınarak tığ ilmeğin arasından geçirilir. 75 zincir çekilir (Çekilen zincir sayısı 15 in katları şeklinde olmalıdır). İlmek almadan ilk çekilen zincire batılır ve tek ilmekle iki uç birleştirilir. Birleştirme sırasında zincirin hep aynı yöne baktığına emin olun.

1. Sıra: 3 zincir çekilir. Sıradaki 3 zincir boşluğuna birer 2li trabzan yapılır. (Trabzan sayısı ilk zincirlerle beraber toplamda 4 olmuş olur.) 2 zincir çekilir. İlmek alınır ve sırada gelen dördüncü zincir boşluğuna batılır ve 2li trabzan yapılır. 3 zincir çekilir ve ilmek alınarak aynı zincir boşluğuna 2li trabzan yapılır. Tekrar 2 zincir çekilir ve ilmek alınır. 4 zincir boşluğu sayılarak buraya 2li trabzan yapılır. Bundan sonra bu trabzanla beraber 8 trabzan sırada gelen zincir boşluklarına sırasıyla örülür. Bu sıra 8 trabzan, 2 zincir,1 2li trabzan, 3 zincir ve 1li trabzan şeklinde yukarıda belirtildiği yerlere gelecek şekilde sıra bitene kadar tekrarlanarak örülür. Sıra sonunda ilk çekilen zincirlerin tepesine batılır ve tek ilmekle iki uç birleştirilir.

2. Sıra: 1 zincir çekilir ve alt sıradaki ilk çekilen zincirlerin üzerine ilmek alınarak önden trabzan yapılır. Sonraki iki trabzanın üzerine de önden trabzan yapılır ama sonuncu trabzan boş bırakılır. 2 zincir çekilir. Alt sıradaki üçgen kısma 10 adete 2li trabzan örülür. 2 zincir çekilir ve sonra gelen 8 trabzanın baş ve sondaki trabzanlar hariç üzerlerine ilmek alınarak birer önden 2li trabzan örülür. Bu sıra 6 önden trabzan, 2 zincir, 10 normal 2li trabzan ve 2 zincir şeklinde yukarda belirtildiği yerler sıra bitene kadar tekrarlanarak örülür. Sıra sonunda ilk çekilen zincirlerin tepesine batılır ve tek ilmekle iki uç birleştirilir.

3. Sıra: Yukarıdakine benzer örülür. Bu sırada değişik olarak 6 önden trabzanın ilk ve son trabzanı boş bırakılır arada kalan 4 önden trabzanın üzerine birer önden trabzan örülür. 10 trabzanlı kısmın her bir trabzanına birer önden trabzan örülür. 4lü önden trabzandan 10lu önden trabzana ve 10lu trabzandan 4lü önden trabzana geçerken aralarada 2 zincir çekilir. Sıra sonuna kadar anlatıldığı şekilde örülür. Sıra sonunda ilk çekilen zincirlerin tepesine batılır ve tek ilmekle iki uç birleştirilir.

4. Sıra: 4 önden trabzanın üzerine 2 tane yarım trabzan yapılır ve ilmek alınarak ikisi birleştirilir. 2 zincir çekilir ve 10 tane önden trabzanın üzerine yine birer önden trabzan yapılır 2 zincir çekilir ve 4 önden trabzana yine anlatıldığı gibi yarım trabzan yapılıp ilmek alınarak yarım trabzanlar birleştirilir. 2 zincir çekilir ve bu sıradaki işlemler sırasıyla sıra bitene kadar uygulanır.

5. Sıra: 5 zincir çekilir ve yine ayı yere ilmek alınarak 2li trabzan örülür. 2 zincir çekilir. 10 tane önden trabzanın üzerine ilk ve sonuncu önden trabzanlar atlanarak geri kalan 8 önden trabzanın üzerine birer önden trabzan örülür. Tekrar 2 zincir çekilir ve zincir boşluğuna 2li trabzan yapılır. Arkasından 3 zincir çekilir ve yine aynı boşluğa bir 2li trabzan daha örülür (Üçgen oluşturulur.). Sıra sonuna kadar anlatılıdığı şekilde aşamalar tekrarlanarak örülür. Sıra sonunda ilk çekilen zincirlerin tepesine batılır ve tek ilmekle iki uç birleştirilir.

6. Sıra: Bu sırada önceki sırada oluşturulan üçgenlerin içine 10 tane 2li trabzan yapılır. 8 önden trabzanın ilk ve son trabzanları atlanır. Geride kalan trabzanlara birer önden trabzan örülür. 10 tane trabzandan önce ve sonra ikişer zincir çekilir.

7. Sıra: Bu sırada önceki sırada oluşturulan 10 tane 2li trabzanın üzerine birer önden trabzan yapılır. 6 önden trabzanın ilk ve son trabzanları atlanır. Geride kalan trabzanlara birer önden trabzan örülür. 10 tane önden trabzandan önce ve sonra ikişer zincir çekilir.

8. Sıra: Bu sırada önceki sırada oluşturulan 10 tane önden trabzanın üzerine birer önden trabzan yapılır. 4 önden trabzanın ilk ve son trabzanları atlanır. Geride kalan trabzanlar yarım trabzanlarla bir ilmeğe indirilir. 10 tane önden trabzandan önce ve sonra ikişer zincir çekilir.

9. Sıra: 1. Sıra ile aynı örülür. Tek fark burada yapılan 8 trabzan öden trabzan olacak.

10. Sıra: 2. Sıra ile aynı örülür.

11. Sıra: 3. Sıra ile aynı örülür.

12. Sıra: 4. Sıra ile aynı örülür.

13. Sıra: 5. Sıra ile aynı örülür.

14. Sıra: 6. Sıra ile aynı örülür.

15. Sıra: 7. Sıra ile aynı örülür.

16. Sıra: 8. Sıra ile aynı örülür.

17. Sıra: 9. Sıra gibi örülür ama motiflerin arasında kullanılan ikişer zincir bu sırada örülmez.

18. Sıra: 8 önden trabzanın ilk ve son trabzanları boş bırakılır geri kalanlara birer önden trabzan yapılır. Önceki sırada oluşturulan üçgenlerin içine bu sırada (10 yerine) 6 adet 2li trabzan örülür. Aralarda yine zincir çekilmez.

19. Sıra: 6 önden trabzanın ilk ve son trabzanları boş bırakılır geri kalanlara birer önden trabzan yapılır. Önceki sırada 6 adet 2li trabzan üzerine birer önden trabzan örülür. Aralarda yine zincir çekilmez.

20. 21. Sıra: 1 zincir çekilir ve 20. ve 21. sıraya sık iğne yapılır sıranın sonunda ilk çekilen zincir boşluğuna batılır ve ilmek alınarak tek ilmekle uçlar bir kerede birleştirilir.

İpi ucu kesilir ve etamin iğnesi yardımıyla berenin içine saklanır.

Berenin tepe kısmı yukarıya getirilir ve tepe kısmında örme işlemine devam edilir. Tepe kısmından başlanarak sırasıyla:

1. Sıra: Üçgenlerin bir tanesinin birleştiği noktaya 4 zincir çekilir ilmek alınarak yine aynı yere 2li trabzan yapılır. Böylece üçgenin üzerine bir üçgen daha yapılmış olur. Araya zincir çekmeden 8 adet önden trabzanın üzerine yine 8 adet önden trabzan yapılır. Sonraki üçgenlerin hepsinin üzerine ilmek alınarak 2li trabzan yapılır, 2 zincir çekilir ve yine aynı yere bir 2li trabzan daha yapılır. Bu sırada bu aşamada anlatılan adımlar sıra bitene kadar tekrarlanarak örülür. Sıranın sonu ilk zincir boşluğuna batılarak bir ilmekle tek seferde birleştirilir.

2. Sıra: 3 zincir çekilir ve üçgen boşluğuna (ilk çekilen 3 zincir dahil) 6 adet 2li trabzan yapılır. 8 adet önden trabzanın ilk ve son trabzanı boş bırakılır ve geri kalan 6 önden trabzana birer önden trabzan örülür. Aralarda bu sırada da zincir çekilmez.

3. Sıra: Üçgenlerin üzerindeki 6 adet trabzanın üzerine 6 adet önden trabzan örülür. 6 adet önden trabzanın ilk ve son trabzanları boş bırakılır geri kalan 4 trabzana birer önden trabzan örülür.

4. Sıra: 6 adet önden trabzanın ilk ve son trabzanları boş bırakılır, geri kalan 4 trabzana birer önden trabzan yapılır. 4 adet önden trabzanın oluğu kısımda ise ilk ve son trabzan yine boş bırakılır. Ortada kalan iki trabzana yarım önden trabzanlar yapılır ve bir ilmekle iki yarım trabzan birbirine bağlanır. Bu sayede ilmek sayısı 4 ten 1e indirilmiş olur.

5. Sıra: 4 adet önden trabzanın oluğu kısımda ilk ve son trabzan boş bırakılır. Ortada kalan iki trabzana yarım önden trabzanlar yapılır ve bir ilmekle iki yarım trabzan birbirine bağlanır. Alt sırada tek ilmeğe indirilen kısmın önünde ve arkasında oluşan boşluklara birer 2li trabzan örülür.

İp uzun bırakılıp kesilir ve etamin iğnesiyle ip her bir zincir boşluğundan aynı yönde geçirilerek ortadan berenin içine doğru sıkıca çekilir ve tepenin kapanması sağlanır. İpi sökülmemesi için etamin iğnesiyle içerden berenin tepesi karşılıklı birkaç kere dikilir ve ip berenin içinde saklanarak fazlası kesilir.

Tığ Mucizesi YouTube kanalımızda bu ve diğer modellerimizin detaylı videolu anlatımlarını bulabilirsiniz.

Subscribe
Bildir
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments